Koźlak dubeltowy jest robiony według autorskiego przepisu pana Jana, który już od trzech i pół roku w swoim mieszkaniu w Chorzowie warzy piwo. To nagroda za to, że w tym roku jego piwo okazało się najlepsze nie tylko w kategorii piw doppelbock, ale i w całym VII Konkursie Piw Domowych. Doppel-bock to piwo robione wg receptury niemieckich mnichów. Przygotowywali je na czas postu, dlatego musiało być mocne i pożywne.
Pan Jan od dawna jest naszym Czytelnikiem. Ponad trzy lata temu przeczytał w naszej gazecie wywiad z piwowarem Leszkiem Piątkowskim. Zajrzał na wspomniane przez niego strony internetowe browamator.pl i piwo.org i zaraz potem zrobił swoje pierwsze piwo. Wkrótce przestał umawiać się z kolegami w barach. Własne piwo jest tak dobre, że nie warto pić komercyjnych produktów. Są bez duszy - mówi o nich pan Jan. - Czasem jakieś kupię, ale tylko nowe, z ciekawości. Nawet syn już nie chce z kolegami wychodzić do pubu, bo woli w domu piwa się napić - opowiada i nalewa piwa z butelki nr 13.
Wszystkie flaszki numeruje i w kajecie opisuje, jaki przepis się za numerem kryje. Piwo nr 13 to pils, pianę ma popisową - dzięki około trzem gramom glukozy wrzuconym do butelki przed jej zamknięciem. Smak ma bogaty, jak żadne komercyjne piwo. Jest przeźroczyste. No i moc ma solidną, bo pan Jan "cieńkuszy" nie lubi. Jego nagrodzony koźlak dubeltowy ma aż 9,24 proc. alkoholu.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?